Samband och specificitet

I senaste numret av Psykologtidningen beskrivs en ny studie från Karolinska institutet, som visar på att deprimerade barn och tonåringar löper högre risk att drabbas av en rad andra sjukdomar senare i livet. Forskarna fann att barn och ungdomar med depression löpte högre risk att drabbas av totalt 66 av 69 undersökta sjukdomar i studien, samt att de hade en högre risk att dö i tidig ålder än icke-deprimerade. 

Marica Leone, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet och studiens förstaförfattare, menar att: 

”Vi behöver mer forskning för att utreda orsakssambanden mellan depression och andra sjukdomar. I dag vet vi inte om depression leder till ökad risk för negativa hälsoeffekter eller om det finns andra underliggande faktorer som leder till ökad risk för både depression och de sjukdomar vi studerat”. 

Även om forskningsresultaten är både dystra och viktiga, är de samtidigt inte särskilt förvånande. För även om våra diagnosmanualer DSM-5 och ICD-10 inte bryr sig om orsakerna bakom psykiatriska tillstånd, så betyder inte det att orsakerna inte har betydelse – tvärtom. 

Diagnosen depression beskrivs ofta som en sjukdom som kan drabba vem som helst. Den består av flera olika symptom, exempelvis sänkt stämningsläge, minskad energi och ångest, som alla kan uppstå som naturliga reaktioner på vad vi varit med om och hur vi har det, även om det inte alltid är helt lätt att identifiera orsakerna. 

Dessutom har patienter ofta flera psykiatriska tillstånd samtidigt, precis som författarna beskriver, vilket också vittnar om att det inte är ”diagnosen depression” som hör samman med annan ohälsa, utan tvärtom den komplexa helheten – bestående av tidiga relationer, känslomässig inlärning, anknytning, aktuella relationer, livssituation med arbete och boende, kriser osv. 

Med det sagt är det föga förvånande att det barn som, i samspel med sin livssituation, utvecklar en depression, också är mer sårbar för andra fysiska och psykiska svårigheter framöver i livet. Istället för att fokusera på specifika effekter av dessa tillstånd åtskilda från varandra, hade ett större fokus på helheten varit mer intressant?


Studien Association of youth depression with subsequent somatic diseases and premature death är publicerad online i tidskriften JAMA Psychiatry.

https://psykologtidningen.se/2020/12/16/depression-hos-barn-kopplas-till-overrisk-for-en-rad-sjukdomar/

Bild av moteoo på Pixabay

Bild av moteoo på Pixabay

Föregående
Föregående

Självkänsla, självbild och självförtroende

Nästa
Nästa

Emotivum börjar blogga!