Självkänsla, självbild och självförtroende
Detta är den första delen av vår bloggserie på temat självkänsla, del två och tre kommer snart.
Det pratas ofta om begreppen självkänsla, självbild och självförtroende, samtidigt är det inte helt lätt att förstå vad de innebär och hur de skiljs åt. I detta blogginlägg ger vi oss på att reda ut detta ordentligt – och kanske blir vi lite klokare på oss själva samtidigt.
Vi börjar med självkänsla! Med självkänsla menas framförallt hur man känner, men också hur man tänker, om sig själv lite mer på djupet. Det handlar alltså inte om huruvida man tycker att man är bra på vissa saker eller kompetent inom vissa områden, utan mer om huruvida man har en positiv eller negativ känsla och upplevelse av sin person i sin helhet. En person med god självkänsla har en sorts grundläggande trygghet i sig själv, och tar även sina sämre sidor eller tillkortakommanden med större ro. Detta innebär att hen också får lättare att sätta gränser, värna sina behov i relation till andra, och hävda sig själv på ett positivt sätt i livet, medan en person med bristande självkänsla får svårare med det. Saknar man grundtryggheten och den positiva upplevelsen av sig själv som helhet är det naturligt att situationer som kräver gränssättning och självhävdelse blir utmanande eftersom man betvivlar sitt värde och sina rättigheter i relation till andra.
När man talar om självkänsla är det också väl värt att omnämna begreppet ”prestationsbaserad” självkänsla, vilket innebär att man klarar av att upprätthålla en positiv bild och känsla av sig själv så länge som man är högpresterande och gör andra nöjda. Det är inte ovanligt att människor upplever att de har en god självkänsla, just eftersom de ser till att befinna sig i toppskiktet och ta stort relationellt ansvar – vilket förstås inte stämmer eftersom en god självkänsla bygger på att man kan tycka om sig själv även om man ”bara är”.
Med självbild avses den uppfattning som man har av sig själv – vem man själv tycker att man är. Självbilden bygger på erfarenheter från uppväxten, temperament och känslomässigt fungerande, vilka intressen man har och vad man gjort i livet, vald utbildning och vilket yrke man har. Den bild man har av sig själv påverkar hur man tror att uppfattas av andra människor, och hur man beter sig i relation till andra. Man kan aldrig veta om ens självbild helt stämmer överens med den bild andra har av en, och speciellt inte eftersom olika människor kommer att uppfatta en olika – men det funkar oftast bäst att omge sig av personer som ser en ungefär som man ser sig själv eftersom det lätt uppstår både inre och relationella konflikter annars. Allt eftersom man gör nya erfarenheter i livet ändras också självbilden, således är den inte nödvändigtvis helt stabil över tid.
Vi avslutar med begreppet självförtroende, som ofta sammanblandas med självkänslan, även om de inte helt berör samma saker. Medan självkänslan inrymmer vår grundläggande känsla av oss själva, vilken därför är mer stabil över tid och i olika situationer, handlar självförtroendet om vår tilltro att klara av specifika saker. Vissa människor har därför en dålig självkänsla men högt självförtroende i vissa sammanhang, medan andra har en god självkänsla men dåligt självförtroende när de ska ta sig an vissa aktiviteter. Det är förstås också möjligt att man både har dålig självkänsla och också dåligt självförtroende för det mesta, eller tvärtom. Att ha ett bristande självförtroende när man ska göra något som man inte tidigare gjort, är förstås helt naturligt, men en person med god självkänsla brukar känna sig lugn med det (”jag ska göra mitt bästa men eftersom jag inte provat tidigare har jag inte så stora förväntningar på mig själv”) medan en person med svag eller prestationsbaserad självkänsla kan känna sig mer nedstämd över ett nederlag. Att ha gott självförtroende inför olika situationer och aktiviteter i sitt liv är givetvis positivt, men det hjälper inte till att stärka den där grundläggande känslan av att ”jag som person” inte är tillräckligt bra eller duger som jag är.
Det var lite om självkänsla, självbild och självförtroende, blev ni något klokare? Vår andra del i bloggserien om självkänsla kommer snart!