Stigmat kring emotionell instabilitet

Emotionell eller känslomässig instabilitet är något som många kan känna igen sig i i olika grad. För vissa fungerar livet ganska bra trots instabiliteten, men när problemen leder till ett stort lidande kan man få diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom. Något som kan hindra en från att söka hjälp är det stigma som finns kring diagnosen. Inom populärkulturen beskrivs ibland personer med emotionell instabilitet som manipulativa, oberäkneliga eller rentav mindre empatiska. Men emotionell instabilitet handlar inte om bristande empati – snarare är det så att känslan blir så stark att det är svårt att kombinera den med tanke, och det gör det svårt att skapa fungerande relationer. Ofta handlar de starka känslomässiga reaktionerna om rädsla för separation från en viktig person.

De flesta som får diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom är kvinnor. Inom forskningen finns det en diskussion kring att kvinnor med svårigheter att känsloreglera oftare får diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom, medan män med samma problem oftare får en ADHD-diagnos. Vissa forskare menar att en anledning till att kvinnor oftare får diagnosen är att kriterierna beskriver kvinnliga egenskaper i allmänhet. I vårt samhälle finns det en norm kring att vara rationell och logisk – egenskaper som traditionellt ses som manliga. Det leder till att det har lägre status att visa starka känslor – något som kan ses som traditionellt kvinnligt.

På senare tid har man börjat prata om emotionell instabilitet som en traumadiagnos. Många kvinnor har erfarenheter av övergrepp, och i ljuset av det blir det också logiskt att reagera starkt känslomässigt. Avfärdandet av starka känsloreaktioner kan då ses som ett avfärdande av kvinnliga erfarenheter. Om det i vårt samhälle råder ett manligt friskhetsideal, där rationalitet och logik är normen, kan det vara en av anledningarna till att starka känslouttryck stigmatiseras.

Forskare tror att emotionell instabilitet utvecklas som en följd av både miljömässiga och genetiska faktorer. Men emotionell instabilitet är i första hand inte medfött, utan något som uppstår i samspel med omgivningen. Det betyder också att man kan jobba med problemen i en terapi. Emotionell instabilitet är alltså inte – till skillnad från vad många tror - ett kroniskt tillstånd. Tvärtom finns det goda chanser att få hjälp i en stabiliserande, traumabearbetande behandling.

På Emotivum har vi erfarenhet av att behandla personer med emotionell instabilitet och trauma. Boka gärna ett kostnadsfritt matchningssamtal så kan vi berätta om hur vi kan vara hjälpsamma för dig.

Föregående
Föregående

När fasaden rämnar – om emotionell instabilitet

Nästa
Nästa

Män + terapi = sant?