Att känna för mycket och för lite

Om livet vore en tavla med konturer tecknade i svart och vitt då skulle våra känslor vara färgpaletten som med sina färger skapar djup, liv, riktning och mening i tavlan. 

Utan känslor står vi utan intuition och saknar magkänsla. Därmed uteblir den inre vägvisare som alla människor behöver för att navigera i den komplexa tillvaro som är livet. Känslorna hjälper oss att fatta beslut, stå upp för oss själva, förstå vad som är viktigt och vad olika situationer kräver av oss. 

Det är vanligt att människor får problem med olika känslor – att känna dem för lite eller för mycket – och det är inte sällan våra känslor är förknippade med lidande trots att de är så viktiga för oss. Ett vanligt symptom på att svårigheter med sina känslor är att en upplever olika former av ångest eller kämpar med nedstämdhet och depression.

 Boka ett kostnadsfritt matchningssamtal med oss så undersöker vi om vi kan vara ett stöd för dig i din önskan att bli bättre vän med dina känslor och bearbeta din ångest, eller klicka in på våra fördjupningssidor om känslor, ångest, panikångest och depression nedan. 

KÄNSLOR OCH ÅNGEST – TVÅ SIDOR AV SAMMA MYNT

  • Det bara känns

    Känslor, affekter och emotioner är närbesläktade ord. Olika skeenden och händelser framkallar olika affekter, och vi behöver våra känslor! De guidar oss i vår vardag, i stora som små beslut. Vi behöver alltså våra känslor för att förstå vad vi vill och behöver – samt för att förmedla detta till vår omgivning. Våra känslor hjälper oss också att komma nära varandra och att kunna samarbeta. De hjälper oss som vägvisare i svåra och besvärliga situationer.

  • Den outhärdliga ångesten

    Ångest är ett fenomen som de allra flesta människor i dagens samhälle har någon sorts relation till. Vi använder ordet för att beskriva händelser, saker och situationer som vi har jobbiga känslor inför, kanske utan att verkligen veta vad ångest är eller består av – trots det upplever både vi själva och den andre att vi förstår vad som avses. Man skulle alltså kunna säga att upplevelsen av ångest, det vill säga diffusa och jobbiga känslor, är så allmänmänsklig att det är en del av våra liv som just människor. Men även om fenomenet är både naturligt och vardagligt kan det skapa ett stort lidande och hindra oss från det som är viktigt för oss i livet – och då finns hjälp att få.

Att känna sig låg

Alla människor kan känna sig nedstämda, det är en naturlig del av livet och inte sällan en rimlig reaktion på något som händer. Däremot att uppleva att nedstämdheten inte går över, kommer för ofta, går djupt eller inte går att förstå är tecken på att det kan behövas hjälp att må bättre. 

Depression beskrivs ofta som en folksjukdom eftersom det är vanligt att drabbas av nedstämdhet någon eller flera gånger under livet. Samtidigt är det viktigt att veta att det alltid finns individuella orsaker bakom varje persons nedstämdhet, och att det finns mycket att vinna på att förstå vad i ens känslomässiga och relationella mönster som ligger bakom att just en själv drabbas. 

Sorg och förlust

Sorgen vi upplever när vi förlorat något är en svår men nödvändig smärta. Oftast går sorgebearbetningen av sig själv under tid, men ibland blir sorgen fastlåst eller komplicerad. Då kan man behöva hjälp för att orka och komma vidare.

ATT KÄNNA FÖR MYCKET OCH ATT KÄNNA OM SIG SJÄLV

  • Det blir panik

    Panikångest är en typ av uttryck för stark ångest, som också ofta kallas för panikattack. Ångest är alltid en fysiskt fenomen, men vid panikångest upplevs den särskilt stark i kroppen. Panikångesten stegras ofta snabbt, och eftersom den är så fysisk är det vanligt att man inte förstår att det beror på ångest, varpå människor ofta tror att felet sitter i kroppen eller att man fått en hjärtinfarkt innan man fått det förklarat för sig. Det är också vanligt att man tror att man håller på att bli galen, eller att man kommer svimma eller riskerar att dö – ångesten går dock alltid över av sig själv efter en stund.

  • Men självkänslan då?

    Med självkänsla menas hur man känner och tänker om sig själv lite mer på djupet. Det handlar alltså inte om huruvida man tycker att man är bra på vissa saker, utan mer om man har en grundläggande positiv eller negativ känsla av sig själv och sin person i sin helhet. En person med god självkänsla är mer trygg med sig själv, både med sina goda och sämre sidor, och får lättare att sätta gränser och hävda sig själv på ett positivt sätt i livet, medan en person med svag självkänsla får svårare med det. Det är vanligt att personer som har känslomässiga svårigheter ofta får kämpa med en lägre självkänsla.

När ångesten hamnar överallt

När en person oroar sig mycket även då det saknas uppenbar anledning till oron kallas det för generaliserad ångest. Som namnet antyder är ångesten generaliserad till flera områden snarare än specifikt kopplad till avgränsade triggers, som exempelvis vid fobier.

GAD (Generalized anxiety disorder) är en psykiatrisk diagnos som ställs inom vården när den generaliserade ångesten är långvarig och delvis förlamande. Liksom alla ångestdiagnoser är samsjukligheten med depression hög. Det vill säga, lider man av det ena så har man en förhöjd risk att också lida av det andra. Man kan lida av generaliserad ångest utan att uppfylla de psykiatriska kriterierna för GAD.

Läs vidare om känslor, ångest och nedstämdhet på vår blogg