Mer om psykoterapi

Det finns otaliga möjliga anledningar bakom att någon väljer att söka terapi.  Vanligtvis upplever man att det är någonting som stör en eller ställer till det i ens liv, eller att det finns något man behöver komma vidare ifrån. Ibland kommer svårigheter till uttryck genom sömnen, tvångstankar eller -handlingar, och ibland genom känslolivet i form av ångest, nedstämdhet eller olika rädslor. Andra söker terapi för att jobba med relationen till sig själv och andra, exempelvis genom att sätta självkänslan i fokus. Det kan också handla om svartsjuka, blyghet eller andra problematiska relationsmönster som upprepar sig och tar olika uttryck. Det finns också de som söker terapi för personlig utveckling, självkännedom eller existentiella funderingar. Oavsett sökskäl är det viktigt att den som inleder terapin gör det av fri vilja och för att den själv önskar påbörja en sådan process. 

I terapin som vi bedriver på Emotivum utgår vi från att alla människor har en egen personlighet och en unik utvecklingshistoria. Den person som sitter framför oss i den andra stolen är alltså ett resultat av tt komplext samspel av många olika faktorer. Din bild av vad du vill arbeta med och dina behov leder tillsammans med terapeutens bedömning fram till hur vi väljer att arbeta och vilken utformning terapin får. Att gå i psykoterapi är därför något som blir en unikt individuell upplevelse. Av den anledningen kommer olika personer också att beskriva sina olika terapeutiska processer på ett personligt sätt, och i jämförelse med varandra lägga olika tyngd på vad man behövt fokusera på och vad som varit hjälpsamt. Det kan handla om hur mycket av terapin som inriktats på känslomässigt arbete eller om fokus istället varit mer på tankar eller beteenden. Eller huruvida fokus har varit på nutid, framtid eller barndomserfarenheter. 

Kortare terapi

Många har frågor om längden på terapi, och vad som är skillnaden mellan en kort och en längre psykoterapeutisk process. Det är viktigt att notera att både korta och långa psykoterapier har sina egna fördelar och passar olika behov och situationer. Vad som är lämpligt beror på klientens behov, målsättningar, preferenser, motivation och praktiska förutsättningar i kombination med den terapeutiska bedömningen. 

En psykoterapi som sträcker sig mellan cirka fem och 20 sessioner betraktas oftast som kort. Det kan vara lämpligt för mindre komplexa problem, eller då klienten behöver en lösning på ett akut och mer avgränsat problem. Fokus brukar då ligga på detta specifika problem och att på ett effektivt sätt hjälpa klienten lösa eller hantera detta. I dessa fall kan terapin vara mer strukturerad och inriktad på att ge klienten olika verktyg och strategier. 

Lång terapi

En terapi som sträcker sig över flera månader och ibland i flera år betraktas som lång. En lång psykoterapi ger större möjlighet att gå djupare in i klientens svårigheter, bland annat genom ett utforskande av orsakerna till problematiska beteenden och reaktioner, samt genom arbete med mer komplexa känslor och frågor. Terapin kan vara mer flexibel och utvecklingen av den blir mer processinriktad. I den långa psykoterapin får klienten möjlighet att utforska och förstå sina tidigare erfarenheter, mönster, reaktioner och relationer, samt stärka sin förmåga till självinsikt och självreflektion. 

Ett möjligt mål i den långa psykoterapin är att uppnå en djupare känslomässig bearbetning som kan ge både djupare och mer varaktiga karaktärsförändringar. En karaktärsförändring kan exempelvis innebära ökad flexibilitet och förmåga till utveckling hos individen, vilket i sin tur gör gott för individens psykiska hälsa och livskvalitet även på längre sikt. I en lyckad psykoterapeutisk process bryts stagnation och känslan av att inte komma vidare med sina svårigheter, och ersätts av en frigörelse av förmågan att utvecklas. På så vis kan positiva förändringar ske inom flera av individens olika livsområden. Det kan exempelvis handla om att omvärdera och omstrukturera negativa eller destruktiva trosuppfattningar om sig själv och andra, och att utveckla mer flexibla och hälsosamma sätt att tänka, känna och agera. Att genomgå en lång psykoterapi är oftast en gradvis process som kräver engagemang, tid och arbete. Processen kan vara känslomässigt utmanande ibland, men upplevs också ofta som mycket givande, nödvändig och intressant. 

Ramar

Ramar är de överenskomna och tydliga regler, gränser och förväntningar som fastställs och upprätthålls i psykoterapi. Det finns flera skäl till att det är viktigt att ha ramar i psykoterapi:

  1. Trygghet och struktur: Ramar skapar en trygg och strukturerad miljö för terapin att äga rum i. Det ger både klienten och terapeuten tydliga riktlinjer och förväntningar på vad som kan förväntas under sessionerna.

  2. Tydlighet och förutsägbarhet: Genom att etablera tydliga ramar skapas förutsägbarhet och stabilitet i terapin. Det hjälper klienten att veta vad som förväntas av dem och hur sessionerna ska gå till, vilket kan minska ångest och osäkerhet.

  3. Etik och professionalitet: Ramar i psykoterapi är en viktig del av terapeutens yrkesetik och professionalitet. Det bidrar till att försäkra klienter om att terapeuten följer professionella riktlinjer och normer.

  4. Gränssättning och överföring: Genom att ha tydliga ramar kan terapeuten sätta gränser och hantera överföring och motöverföring. Det kan hjälpa till att skapa en professionell och sund terapeutisk relation.

  5. Effektivitet och fokus: Ramar hjälper till att hålla terapisessioner fokuserade och effektiva. Genom att sätta tidsgränser och hålla sig inom en bestämd struktur kan terapeuten använda tiden på bästa sätt för att hjälpa klienten nå sina mål.

 Några vanliga ramar inom psykoterapi kan inkludera:

  1. Tidsramar: Terapisessionerna brukar vara regelbundna och hållas under en bestämd tidsperiod, vanligtvis 45–50 minuter per session.

  2. Konfidentialitet: Terapeuten och klienten är överens om att all information som delas under terapin är konfidentiell och inte kommer att delas med andra utan klientens samtycke.

  3. Gränser: Tydliga och hälsosamma gränser fastställs mellan terapeuten och klienten, vilket innebär att terapeuten och klienten inte har en personlig relation utanför terapin och att det är klientens liv och person som är fokus för terapin.

  4. Etiskt ansvar: Terapeuten har ansvar för att följa en etisk kod och upprätthålla en professionell attityd och beteende gentemot klienten.

  5. Betalning och avbokningspolicy: Det finns ofta en överenskommelse om betalning och avbokningsregler för terapisessionerna.

Genom att etablera tydliga och stabila ramar kan terapeuten och klienten skapa en trygg grund för terapiprocessen och underlätta att en effektiv och terapeutisk relation kan skapas, en så kallad terapeutisk allians.

Allians

I psykoterapi används begreppet "allians" för att beskriva den relation som terapeuten och klienten bygger upp under terapin. Alliansen handlar om samarbetet och förtroendet mellan terapeuten och klienten, och är en viktig faktor för terapins framgång. Forskning har visat att en stark allians kan vara en avgörande faktor för terapins effektivitet, och att den kan leda till bättre resultat och ökad klienttillfredsställelse. En stark allians innebär att terapeuten och klienten har en god arbetsrelation där de kan arbeta tillsammans mot de gemensamma terapimålen. 

Alliansen bidrar till att klienten känner sig trygg nog att våga öppna upp sig och prova nya sätt att tänka, känna och vara på, vilket kan ge nya, förändringsstimulerande erfarenheter. Om klienten känner sig förstådd, respekterad och stöttad av terapeuten, samt upplever att terapeuten har en positiv och empatisk attityd gentemot denna, är detta indikationer på att den terapeutiska alliansen är god.

Alliansen kan påverkas av olika faktorer såsom terapeutens kompetens, klientens förväntningar och motivation samt tilliten till den terapeutiska metoden som används. På Emotivum eftersträvar vi alltid en god terapeutisk allians, vilket är den största anledningen till att vi inleder våra kontakter med ett matchningssamtal och därefter matchning till den terapeut som vi bedömer kan passa bäst avseende önskemål och behov.

Är terapi något för dig?

Det kan vara svårt att se sig själva och sin relation utifrån och ta ställning till vad relationen behöver. Om ni skulle vilja undersöka om terapi skulle kunna vara hjälpsamt för er, är ni välkommen att kontakta oss på Emotivum. Boka ett kostnadsfritt matchningssamtal så kan vi tillsammans reda i vad ni skulle behöva och om någon av våra terapeuter kan hjälpa er.

Om oss

På Emotivum arbetar legitimerade psykologer och/eller psykoterapeuter. I vårt team finns bredd och djup vad gäller kompetens och erfarenhet. Vårt eget åldersspann är mellan 30-70 år och tillsammans har vi erfarenhet av livets alla svårigheter. Från det lilla till det stora. Vi hjälper dig att hitta rätt primärbehandlare för det du vill ha hjälp med utifrån ditt första samtal.

Vi arbetar med

Vi har vana att arbeta med de flesta olika former av psykologiskt lidande, såsom nedstämdhet och depression, ångest och oro, självkänsla, emotionell instabilitet, panikattacker och panikångest, ilska, sorg, sexualitet och sexologiska frågeställningar, relationsproblem, neuropsykiatriska funktionsvariationer, stress och utmattning, trauma, självskadebeteende och ätstörningar.

Vi vet också om att det personliga lidandet, som skiljer sig från var och en, inte alltid stämmer in på någon av dessa kategorier – därför arbetar vi med dina svårigheter just utifrån dig. Detta genom individualterapi, par- och familjeterapi, vår mottagning för sexologi, reflekterande föräldrasamtal, stöd för anhöriga, akut krishantering eller executive coaching beroende på vad du behöver.

Utgångspunkter och vision

När vi lägger ihop de behandlingsformer och terapeutiska metoder som vi behandlare på Emotivum har erfarenhet av, och utbildning inom, så blir listan lång. Vi arbetar integrativt vilket betyder att vi väljer angreppssätt utifrån klientens behov och upplevelser.

Hos oss på Emotivum finns några perspektiv som vi alla har gemensamt i vårt arbete – anknytningen, ett relationellt perspektiv, sexualiteten som perspektiv, common factors som förändringsdrivande i psykoterapi och ett salutogent perspektiv. 

Utöver våra gemensamma perspektiv har vi också landat i kintsugi – den japanska konsten att reparera skadade keramikföremål med guld – som en vision och metafor för det psykologiska läkandet vi önskar våra klienter. Konstformen är förankrad i en östlig filosofi om skönheten i förädling, och vi tror att det kan hjälpa oss att acceptera våra brister och omfamna det skadade. Varje liten skada eller skärva är unik, och istället för att försöka återställa det skadade godset, lyfter kintsugitekniken fram ärren som en del av föremålets själ. Efter reparationen är godset starkare och vackrare än originalet.