Daddy issues i vår tid

Daddy issues är en populärkulturell term och den används inte sällan på ett nedlåtande sätt för att beskriva och förklara mönster hos främst kvinnor. Det bidrar till att individer, både män och kvinnor, med legitima behov av trygg anknytning förminskas. Det försvårar för stödsökande i dessa frågor.

Daddy issues kan förklaras som ett mönster av beteenden, känslor och egenskaper som bidrar till vad som på psykoterapeutiskt språk kanske bättre skulle benämnas som faderskomplex. 

Vi använder begreppet daddy issues därför att fenomenet är något som de flesta känner igen och något som är vanligt att arbeta med i terapirummet. På det sättet är det ett relevant begrepp, både när man talar om relationella svårigheter och anknytning

Boka ett kostnadsfritt matchningssamtal 

Anknytningsstilar och daddy issues?

Anknytningen tidigt i livet är en viktig och verklig del av hur vi formar våra relationer senare i livet, både de funktionella och de dysfunktionella. Under vår barndom modellerar vi vårt beteende från våra föräldrar. Därför behöver vi pålitliga vuxna i våra liv för att känna oss trygga och för att utveckla kompetenser för att skapa sunda relationer senare i livet. 

På samma vis som det finns många personlighetstyper, finns det också otaliga typer av pappor. Det är därför inte underligt att olika sorters svårigheter utvecklas i relation till en otrygg förälder, i detta fall fadern. 

Det är främst två typer av anknytningsmönster som kan kopplas till daddy issues:

Otrygg-undvikande anknytning: Vid otrygg-undvikande anknytning präglas anknytningsmönstret av svårigheter att lita på andra. Detta på grund av rädsla för att bli övergiven och/eller att bli utsatt för känslomässigt lidande på annat sätt. I dessa fall blir det ofta svårt att vara verkligt intim och nära andra människor, och man gör sitt bästa för att trycka bort och dölja sina sanna känslor. 

Otrygg-ambivalent anknytning: Vid otrygg-ambivalent anknytning präglas anknytningsmönstret också av en otrygghet i relation till andra, men i stället för att undvika närhet och intimitet är personen istället mycket upptagen av relationen. Vanligt är att vara orolig i relation till andra, längta efter närhet och ha svårt att vara ifrån sin partner utan att känna sig otrygg. 

Tecken på daddy issues

  • Du har inte känt dig älskad, accepterad eller respekterad under uppväxten

  • Du har känt att du måste vara perfekt för att förtjäna att bli älskad

  • Du kände dig i barndomen ofta skammad och oälskad när du gjort ett misstag.

  • Du fick aldrig uttrycka ilska eller dina egna åsikter under uppväxten

Exempel på hur daddy issues kan komma till uttryck senare i livet

Att lätt bli svartsjuk, klängig och osäker: Vi kan alla känna att vi ibland behöver någon med oss. Men när det är ett konstant behov kan det leda till ett nedbrytande och icke-bemyndigande av den egna personen. Om du växte upp med en känslomässigt otillgänglig förälder kan du ha hamnat i det här tanke-, känslo- och beteendemönstret. 

Att stanna kvar i en dålig relation: Rädslan för att bli övergiven kan uppstå även vid erfarenhet av gott emotionellt stöd och omsorg. Om du kämpar med detta kan det göra dig mer mottaglig för att acceptera och hålla fast i kränkande relationer.

Att behöva ständig bekräftelse: Om du inte validerades tillräckligt i barndomen kommer du att söka det någon annanstans ifrån senare i livet. Vi behöver alla känna oss bekräftade, men vid ett ständigt behov kommer ofta kraven på bekräftelse tillsammans med en kostnad i form av relationsproblem eller att vi pressar oss själva för hårt.

Daddy issues – kärlek och identifikation

Ett sätt att tänka kring daddy issues är att behovet att kunna identifiera sig själv med sin pappa och behovet att känna sig älskad av sin pappa inte blivit tillräckligt tillfredsställt. 

Att få möjlighet att lära sig vara och göra som pappa och att få pappas kärlek är behov som inte är könsbundna och de behoven kan gestalta sig helt olika för olika individer. 

Pojkar är lika mottagliga som flickor vad gäller brist på emotionellt stöd och omsorg. Vissa hävdar tillochmed att pojkar är extra sårbara och beroende i sin utveckling av bandet mellan far och son. Att sammanfatta relationella dysfunktioner som daddy issues riskerar att nedvärdera helt legitima behov och i viss mån även skambelägga dem – vilket förstås inte är hjälpsamt i samtal om psykisk hälsa och ohälsa, oavsett kön. 

714EFF6F-88B6-4F70-83A3-97A776029A12.JPG

Om du känner igen dig

Det kan vara svårt att se sig själv utifrån, ta ställning till sitt eget anknytningsmönster och värdera hur ens tidiga erfarenheter har påverkat en senare i livet. 

Om du känner igen dig i det som beskrivits om daddy issues, i form av upplevelser från barndomen eller att du brottas med svårigheter i dina vuxna relationer då är du välkommen att kontakta oss på Emotivum. 

Boka ett kostnadsfritt matchningssamtal så kan vi tillsammans reda i vad du skulle behöva och om någon av våra terapeuter kan hjälpa dig.

Om oss

På Emotivum arbetar legitimerade psykologer och/eller psykoterapeuter. För att vi tillsammans ska kunna erbjuda varje klient det som är mest hjälpsamt i varje steg finns här också barn- och vuxenpsykiater, samt läkare med fokus på somatik.

I vårt team finns bredd och djup vad gäller kompetens och erfarenhet. Vårt eget åldersspann är mellan 29-70 år och tillsammans har vi erfarenhet av livets alla svårigheter. Från det lilla till det stora. Vi hjälper dig att hitta rätt primärbehandlare för det du vill ha hjälp med utifrån ditt första samtal.

Skärmavbild 2021-02-19 kl. 11.26.03.png

Vi arbetar med

Vi har vana att arbeta med de flesta olika former av psykologiskt lidande, såsom nedstämdhet och depression, ångest och oro, självkänsla, emotionell instabilitet, panikattacker och panikångest, ilska, sorg, sexualitet och sexologiska frågeställningar, relationsproblem, neuropsykiatriska funktionsvariationer, stress och utmattning, trauma, självskadebeteende och ätstörningar.

Vi vet också om att det personliga lidandet, som skiljer sig från var och en, inte alltid stämmer in på någon av dessa kategorier – därför arbetar vi med dina svårigheter just utifrån dig. Detta genom individualterapi, par- och familjeterapi, vår mottagning för sexologi, reflekterande föräldrasamtal, stöd för anhöriga, akut krishantering eller executive coaching beroende på vad du behöver.

Utgångspunkter och vision

När vi lägger ihop de behandlingsformer och terapeutiska metoder som vi behandlare på Emotivum har erfarenhet av, och utbildning inom, så blir listan lång. Vi arbetar integrativt vilket betyder att vi väljer angreppssätt utifrån klientens behov och upplevelser.

Hos oss på Emotivum finns några perspektiv som vi alla har gemensamt i vårt arbete – anknytningen, ett relationellt perspektiv, sexualiteten som perspektiv, common factors som förändringsdrivande i psykoterapi och ett salutogent perspektiv. 

Utöver våra gemensamma perspektiv har vi också landat i kintsugi – den japanska konsten att reparera skadade keramikföremål med guld – som en vision och metafor för det psykologiska läkandet vi önskar våra klienter. Konstformen är förankrad i en östlig filosofi om skönheten i förädling, och vi tror att det kan hjälpa oss att acceptera våra brister och omfamna det skadade. Varje liten skada eller skärva är unik, och istället för att försöka återställa det skadade godset, lyfter kintsugitekniken fram ärren som en del av föremålets själ. Efter reparationen är godset starkare och vackrare än originalet.