När sex blir någonting svårt

Sexualiteten är ett av de viktigaste områdena som vi människor formar vår identitet, och i slutändan våra liv, utifrån. Det är därför inte underligt att utmaningar och problem kopplade till sexualiteten ofta leder till stort lidande. På Emotivum har vi god erfarenhet av att arbeta med olika frågeställningar kopplade till sexualitet och sexuell praktik. 

Boka ett matchningssamtal eller skicka iväg ett kontaktformulär längre ned på sidan om du vill undersöka om vi kan hjälpa dig med dina sexuella svårigheter, eller läs vidare om sexuella problem nedan.

Vanliga svårigheter

Det finns många olika sexuella svårigheter som man som enskild, eller som par, kan kämpa med. Det är heller inte ovanligt att man har flera olika sexuella problem samtidigt. Nedan följer beskrivningar av några av de vanligaste typerna av problem som klienter söker till oss för. Även om du inte känner igen dig i några av dessa är du varmt välkommen att skicka ett meddelande till oss i kontaktformuläret nedan, så undersöker vi om någon av våra psykologer eller terapeuter kan vara hjälpsam för dig.

Identitetsfrågor

Svårigheter kring att hitta sig själv sexuellt och vara trygg i sin sexualitet.

  • RELATIONELLA SEXUELLA PROBLEM

    Att sexuella problem uppstår i en eller flera partnerrelationer, exempelvis att man har olika mycket lust eller har svårt att mötas sexuellt av andra anledningar.

  • TÄNDNINGSMÖNSTER

    Handlar om destruktiva eller problematiska tändningsmönster, eller tändningsmönster som man själv inte trivs med, som man skäms över eller som ställer till med problem för en.

  • SMÄRTPROBLEMATIK

    Underlivssmärta eller samlagssmärta, alternativt annan fysisk smärta som hindrar ett gott sexliv.

Sexologi och psykoterapi vid sexuella problem

Problem kring sexualitet och sex är sällan avskilda hur man fungerar psykologiskt i övrigt. Tvärtom har de sexuella problemen ofta koppling till ens känslomässiga och relationella mönster, samt tanke- och beteendemönster. Ibland har sexuella problem en tydlig fysisk orsak som vägleder behandlingen, såsom vid exempelvis vissa former av dyspareuni, men även i de fallen kan det vara viktigt att arbeta psykoterapeutiskt för att man bättre ska kunna handskas med den svårighet man har. I många fall finns ingen fysisk orsak alls, varpå problemen behöver förstås utifrån psykologiska och relationella perspektiv. 

Sexologisk psykoterapi kan både vara tydligt problemfokuserad eller bredare och mer undersökande beroende på vilka svårigheter det är man söker hjälp för. Ibland kan behandlingen tydligt avgränsas kring ett sexuellt problem, ibland måste många olika faktorer tas med i samtalen för att man ska få de resultat som man önskar. Detta eftersom sexualiteten är tätt sammankopplad med alla övriga aspekter av en persons liv och identitet. Genom psykoterapi hos en terapeut med sexologisk kompetens kan de svårigheter som man kämpar med sexuellt försvinna eller bli betydligt lättare att leva med. 

Känner du igen dig?

Skicka iväg ett kontaktformulär, så undersöker vi tillsammans vad just du behöver för en ökad sexuell självkänsla och tilltro till din kropps möjligheter.