Känslor, affekter och emotioner

Känslor, affekter och emotioner är närbesläktade ord. Med affekt avses en biologisk process som sker i hjärnan, nästan som en instinkt. När vi uppmärksammar affekten, och blir medveten om den, skapas en känsla. Emotionen i sin tur uppstår i kombinationen av affekt och känsla, och innehåller en tankeprocess där exempelvis minnen fortsätter att trigga affekten. Olika skeenden och händelser framkallar olika affekter, och vi behöver våra känslor! De guidar oss i vår vardag, i stora som små beslut. Vi behöver alltså våra känslor för att förstå vad vi vill och behöver – samt för att förmedla detta till vår omgivning. Våra känslor hjälper oss också att komma nära varandra och att kunna samarbeta. De hjälper oss som vägvisare i svåra och besvärliga situationer.

shutterstock_1008476215.jpg

De nio grundaffekterna

Det finns säkerligen hundratals ord för att beskriva olika typer av känslor, men alla har de ursprung i det som kallas för grundkänslor, eller grundaffekter. Enligt Tomkins har människor nio medfödda grundaffekter:

Glädje

Glädje signalerar att situationen du befinner dig i är god, och får dig att vilja vara kvar i den eller göra mer av det du håller på med. Glädje för oss samman, och får oss att vilja närma oss någon eller något igen. Glädje bidrar till att stärka band mellan människor och leder till fortsatt utforskande och engagemang.

Intresse

Intresse skapar nyfikenhet. Nyfikenheten får oss att våga prova och undersöka, den är grunden för all lek. Den bidrar till en känsla av mening och sammanhang. Intresse och nyfikenhet är en viktig komponent i att vi kan fortsätta utvecklas och lära oss nytt.

Förvåning – överraskning

Förvåning får oss att för ett ögonblick stanna upp vilket ger oss utrymme att ta in ny information. Beroende på tidigare erfarenhet kommer vi att närma oss eller dra oss tillbaka från det som aktiverade överraskningen.

Skam

Skam är en mycket obehaglig känsla som vi alla försöker undvika eller minimera. Skammen som funktion hjälper oss att inte bryta sociala normer eller kränka andras gränser. Även om skam är obehagligt att uppleva eftersträvas inte motsatsen skamlös. 

Ledsnad – sorg

Ledsnad finns på ett kontinuum från mild nedstämdhet till svår och tung sorg. Sorg har ofta med någon form av förlust att göra. Den hjälper oss att skapa utrymme och tid för eftertanke och reflektion, men kan också hjälpa oss att hålla fast vid det som är värdefullt och gott.

 Ilska – raseri

Ilskan hjälper oss att försvara oss mot hot och undanröja hinder. Vi behöver vår ilska för att kunna nå våra mål och den hjälper oss också att sätta gränser gentemot vår omgivning. Ilska finns i många olika tappningar, allt från mild irritation och frustration till vrede och raseri.

Rädsla – skräck

Även rädsla finns på ett kontinuum från mild oro till skräck och fruktan. Rädslan är en viktig känsla som hjälper oss att undvika fara, och att överleva när vi står inför hot.

Avsmak – äckel

Hjälper oss att undvika att få i oss, äta eller dricka sådant som kan vara skadligt för oss.

Avsky – förakt

Avsky påminner om avsmak men är inte kopplat till upplevelser av sådant vi äter. Istället hjälper avskyn oss att undvika någon eller något som vi, ibland omedvetet, uppfattar som skadligt för oss.

Ovanstående grundaffekter är evolutionärt till för att hjälpa människan i dess överlevnad. Vårt förhållande till de olika affekterna skapas under våra tidiga år i relation till de viktiga vuxna vi har omkring oss. Om vi lärt oss att en viss affekt inte är önskvärd bidrar detta senare i livet många gånger till psykiskt obehag eller lidande. Vi kan ha för mycket eller för litet av någon eller fler affekter som gör att det blir hämmande för oss i vårt liv. Vi kan reagera med en affekt för att täcka över en annan affekt som vi har svårare att vara i kontakt med. Detsamma gäller om vi inte under våra tidiga år fått hjälp med att identifiera och sätta ord på vad det är vi känner. Om vi i barndomen i våra relationer blivit hindrade att utrycka en eller flera känslor kan det resultera i affektfobi och ångestproblematik.

På Emotivum kan du tillsammans med din terapeut på ett tryggt sätt utforska hur din inre relation med dina affekter ser ut. Du kan upptäcka vilken/vilka affekter du behöver aktivera och vilka affekter som hämmar dig.

unsplash-image-5tfHfwnhyyM.jpg

Varför fungerar man som man gör känslomässigt?

Lästips

För vuxna:

Katja Lindert Bergsten & Kristoffer Petterson. (2018). I befintligt skick.

För barn:

Reyhane Ahangaran. (2020). Känsloboken: för dig som går på lågstadiet.